Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Förberedelser inför den strategiska övningen Vostok-2014

I mitten av september drar den strategiska övningen “Vostok-2014” igång och förberedelser inför densamma har pågått sen en tid tillbaka. På webbsajten för tidningen MK.ru (MK= Moskovskaja Komsomolets) finns en artikel från den 22 augusti med titeln “Armén förbereder sig för årets största övning “Vostok-2014”.

I artikelns första stycke refereras till förste ordförande på Försvarsministeriet Arkadij Bachin, som sagt att “Vostok-2014” liksom samövningen mellan Ryssland och Vit-Ryssland “Zapad-2013” kommer att involvera olika typer och kategorier av militära förband. I den strategiska samövningen “Zapad-2013” deltog enligt MK.ru 22.000 soldater och drygt 80 stridsvagnar. Operationerna bedrevs till lands, till sjöss och i luften (med bl.a. 90 flygplan och helikoptrar).

Enligt presstalesman för östra militärområdet, överste Aleksandr Gordejev, som citeras av MK.ru pågår förberedelserna inför “Vostok-2014” för fullt. Bland annat har flera fältövninger med ett par tusen soldater och 500 fordon/specialfordon genomförts. Man har genomfört sammansatta övningar i koncentrationsområden i Burjätien, Transbajkal, Chabarovsk och Primorje samt i länet Amur samt öarna Sachalin, Iturup och Kunasjir.

I artikeln nämns att sambandsenheter fortsatt att öva med nya generationens sambandsmateriel speciellt avseende kortvågsstationer, radiostationer av medelräckvidd, digitala radiolänkar samt satellitkommunikation. Denna nya utrustningen tillfördes under fjolåret. Man kommer aktivt att nyttja nya telekommunikationskomplex typ “Redut-2US”, som gör att man kan binda samman olika sambandssystem till ett sammanhängande nät. Enbart i år har Östra militärområdet tillförts 40 enheter av nya generationens sambandsteknik.

I Transbajkal kommer man i sin helhet att testa ett nytt uniformssystem, systemet finns i tretusen kompletta uppsättningar. Persedlarna är tänkt att användas i temperaturområdet -40 till +40 grader Celsius. Vidare nämns att logistikenheter förbereder sig för att hantera 1.000 ton int- och tyg-materiel. I Amur har reparationsenheter övat på rep och bärgning av fordonsenheter.

Artikeln avslutas med info om att soldater i reserven i samtliga militärområden under perioden augusti till oktober kommer att samlas för utbildning. Reservister kommer att få bekanta sig med moderniserad materiel.

Nedan ett kort inslag om hur röjdykare förbereder sig inför “Vostok-2014”, inslag på tvzvezda.ru från den 27 augusti:

Телеканал “Звезда”

Инженеры-разведчики ВВО учатся искать мины под водой

27 августа 2014, 09:44

В Хабаровском крае военнослужащие инженерной бригады Восточного военного округа учатся искать мины под водой. По легенде, взводу инженерной разведки необходимо обеспечить безопасность форсирования реки танковыми подразделениями. … Подробнее »

Filed under: Estland/Viro, rysk teknologi, ryska armén, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a comment