Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Rysk framstöt i Arktis – militär radar på Wrangels ö

Just nu händer det en hel del på olika fronter och som vanligt klarar inte svensk media av att belysa komplexiteten i vårt närområde. Dessutom , verkar för ögonblicket den nyvalda rödgröna regeringen gilla irrelevanta politiska utspel om än det och om än det andra, är det inte vargjakt så är det utspel om fjärran länder.

Hursomhelst kan man läsa på hemsidan för “Argumenti Ifakti”(aif.ru) om hur Östra militärområdet upprättar en militär bas på Wrangels ö, Norra Ishavet. I artikeln “Rysk militär bosätter sig på Wrangels ö” från oktober 31 citeras chefen för Östra militärområdet, Sergej Surovikin:

“Från första oktober har underavdelningar till Östra militärområdet inträtt i test-militärberedskap avseende luftförsvaret på Wrangels ö och halvön Otto-Schmidt. Bokstavligen har man på marken placerat och börjat nyttja bostadsmoduler, ansamling av bostadsmoduler befinner sig i sitt avslutande skede, och i början av november kommer vi att bygga en liten stad på halvön Otto-Schmidt.”

Enligt aif.ru underströk chefen för Östra militärområdet att med den radarstation som transporterats till den arktiska zonen av fartyg tillhörande Stilla-havs-flottan kan man kontrollera luft-rymd-dimensionen från några meters höjd till tiotals kilometers höjd samt i utsträckning flera hundra kilometer.

Den 29 oktober publicerade Aif.ru en artikel med rubriken “Till våren avser Ryssland att ansöka om utökning av sina arktiska gränser”. Aif citerar ministern för naturresurser Sergej Donskoj:

“Ett erkännande av de ryska kraven/ansökan kommer att stärka Rysslands suveräna krav på ytterligare områden på 1,2 miljoner kvadratkilometer i Norra Ishavet, samt tillåta en möjlig uppräkning av resurser på motsvarande 5 miljarder ton bränslekvivalenter. Och givetvis bredda platserna för bevakning av våra geopolitiska intressen i Arktis.”

Den stora stöttestenen här är två undervattensfjällkedjor som heter Lomonosov-ryggen och Mendelejev-ryggen. Utgör dessa utlöpare från den ryska kontinentalsockeln stärks de ryska kraven, gör dem det inte kan NATO-landet Danmark bli glad ifall Grönland kommer in bilden. Sen kan man notera vem som har resurser att undersöka undervattensfjäll med toppar på drygt 3.300-3.700 meter över havsbotten men drygt 900 meter under havsytan. Tja, grabbarna i Olenja Guba med Losjarik borde nog veta.

Den ryska expeditionen “Arktika-2007” tyckte sig kunna bekräfta att profilen på Lomonosov-ryggen stämde in på profilen för ryska kontinentalsockeln, källa dokument hos Ministeriet för naturresurser.

Sen kan man notera att norra Skandinavien ingår i Arktis, samt att både Norge och Danmark har stora intressen i Arktis i form av Grönland/Spetsbergen etc.

Relaterat:

Utökad närvaro i Arktis, en av huvuduppgifterna för Nordflottan 2014

“Arktis, vi har återvänt”

Ny radarstation i Arktis

Arktiskt flygfält från sovjettiden åter i drift

Arktis: fartyg från Nordflottan har besökt Franz Josefs land

Filed under: PVO, Radar, rysk politik, Ryssland, Suomi/Finland, Sverige

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: