Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Undervattensrobotar genomgår test på B-90 “Sarov”

Den 26 december dök det upp på flot.com en kort notis om att den icke-atomdrivna djuphavsubåten B-90 “Sarov” (projekt 20120) genomförde tester av undervattensrobotar . Flera ryska mediasajter har i princip samma innehåll angående detta. Ursprungskällan anges i flot.coms artikel till RIA Novostis text “Undervattensrobotar testas på ubåten Sarov”. I artikeln citeras en högt uppsatt källa inom det militärindustriella komplexet:

“Ubåten är till för att testa “militära och icke-militära obemannade farkoster, och olika typer av vapen och beväpning på olika varianter av undervattensteknik, deras prototyper, praktiska modeller (förserier), samt deras utsläpp via utsläppsanordning.””

Det som är kul med B-90 “Sarov” är att ubåten är den enda av projekt 20120, sjösattes 2007 och uppgick i ryska flottan 2008. Ubåten bygger på ett tidigare projekt av konstruktionsbyrån Rubin. Visserligen påbörjades bygget redan 1988 och ubåten var vid ett tillfälle klar till 40%. Dock uppstod pengabrist varvid bygget frös inne, men bygget återupptogs 2003. 2010 renoverades och moderniserades ubåten enligt följande artikel hos Vpk “På hemlig ubåt tillhörande VMF påbörjas påföljande modernisering”. I denna artikel kan man läsa att mycket litet är känt om B-90 “Sarov”, dock moderniserades den av firman Zvezdotjkas industrier i Severdvinsk samt att ubåten är till för utprovning av nya eller moderniserade varianter av beväpning och stödjande fartygssystem. Framdrivningen av ubåten är icke-nukleär och här nämns elektrokemisk generator vid namn Kristall-27. Ubåten har enligt en uthållighet på 90 dygn.
Vidare nämns att ubåten kan komma att härbärgera för test en ny typ av atomreaktor. Enligt Vpk påminner ubåten mycket om ubåtar projekt 877 “Paltus”, källa “Hemlig info om ny ubåt hamnade på internet”, men med ett 900 ton tyngre deplacement.

Enligt infosida om B-90 på militaryrussia.ru kan B-90 vara testrigg för AIP-maskineri avsedd för projekt 677 “Lada” och/eller projekt 1650 “Amur”. Enligt en artikel från 26 december på flot.com har konstruktionsbyrån Rubin byggt en fungerande “prototyp” av AIP-maskineri som avses under 2015 byggas in på en ubåt typ 677 “Lada”. Enligt artikeln kan Ryssland komma att exportera AIP-ubåtar.

Deep Storm har också en sida på ryska om B-90, kallad projekt 20120 “Sargan”.

Filed under: rysk politik, rysk teknologi, Suomi/Finland, Sverige, VMF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: