Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Skott med förbättrad sjömålsrobot Kh-35U “Harpoonskij”

Tvzvezda.ru publicerade ett reportage den 29 april om det första robotskottet med förbättrad sjömålsrobot Kh-35U hos Stilla-havs-flottans kuststyrkor,“Bal genomförde första skottet i Primorje”.  Robotskottet(n) genomfördes av till Stilla-havs-flottans kustrobotförband utrustade med robotkomplex “Bal” (SSC-6 “Sennigth”). I reportaget framgår att räckvidden på sjömålsroboten är 26 mil och detta ger att det rörde sig om skott med Kh-35U eller Kh-35UE (U- förbättrad, E- för export). Exportvarianten  har hälften så stor jetmotor (turbofan) än basversionen vilket ger mer utrymme till bränsle och därmed större räckvidd. Navigeringen kan ske med radar och GPS; och själva låsning till målet sker på upp till 50 km avstånd med passiv-aktiv-radar typ moderniserad Granj-K, enligt ryska wikipedia.

Kärnan i en typisk avdelning “Bal” består av 2 kommandofordon, upp till fyra robotfordon samt upp till fyra robotomladdningsfordon, enligt ryska wikipedia. Båda avskjutningsfordonet och robot-transportfordonet kan ta upp till 8 stycken robotbehållare/container. Ja just det, robotskjutningen genomfördes tillsammans med 500 man och 20 fordon samt deltagande marinflyg och fartyg.

Kustrobotsystem “Bal” finns hos följande förband enligt flera wikipedia-sidor: 11:e och 15:e kustförsvarsbrigaden tillhörande Svarta-havs-flottan, 72: kustförsvarsregementet tillhörande Stilla-havs-flottan samt 46:e kustförsvarsförbandet tillhörande Kaspiska flottiljen.

Reportaget från tvzvezda finns på dutube:

Nedan, ett äldre reportage om “Bal” hos Kaspiska flottiljen från 2013, också prducerat av tvzvezda:

Filed under: rysk teknologi, ,

6 Responses

 1. Roger Klang says:

  Den lär nog inte bli aktuell för att användas mot mål i Östersjön antar jag? För kort räckvidd, eller?

  • brezjnev says:

   Det är bara att glömma, fartygsvarianten av Kh-35 heter “Uran” och finns bl.a. på korvetter projekt 20380, fyra korvetter av den typen finns hos Baltiska flottan (Stereguschtji, Soobrazitelnij, Bojki, Stojki).
   Sen finns en flygburen variant för t.ex. marinflygets Su-24:or.
   Men räckvidden är då beskedliga 13 mil i båda fallen,.

   • Roger Klang says:

    Ja men det finns ju en liten enklav kallad Kaliningrad. Sjömålsrobotar baserade i Kaliningrad, typ den moderna Bastion-P med 300 km räckvidd är ju ett hot om de har guidning från luften.

 2. Satelit t ex. Ryssarna täcker hela Östersjön och andra mariners övervattensfartyg lär knappast kunna operera inom robottens verkansradie.

 3. brezjnev says:

  Roger:
  Jo, men Bastion-P är utrustade med överljudsrobotar typ P-800 Onyks(Jakont). Roboten flyger i drygt 2.6 Mach och är avsedd att bekämpa fartygsgrupper, konvojer och hangarfartygsgrupper.
  Kh-35 flyger i drygt 800 km/h och systemet Bal är tänkt att försvara kustnära zoner och verka mot sjömål på upp till 5.000 ton. Men märk väl att roboten, enligt engelska wikipedia, kan ta emot måldata från externa källor (satellit?). Vidare, enligt engelska wikipedia ska fartygsbaserade Kh-35 vara väldigt kostnadseffektiva.
  Så..det räcker nog med Kh-35 i Östersjön. P-800 är nog lite “overkill” och kanske för dyrt att slösa på korvetter tillhörande nån stat utan försäkring mot vattenskador.

  Förresten, enligt nedanstående länka finns Bastion-P på Krim.
  http://www.janes.com/article/37829/russia-parades-bastion-p-in-crimea sen 2014.

  • Roger Klang says:

   Jag tror inte på att Ryssland har satellitguidning för Bastion P. Ryssarna har nog inte tillräckligt många satelliter för att erhålla kontinuerlig täckning, i synnerhet inte på de latituderna som Svarta havet ligger på. Jag tror mer på att de använder Beriev A-50 som är betydligt mera kostnadseffektiv. Satelliter lämpar sig inte för taktiska uppdrag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: