Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ny rävhundskorsning jagar snöprinsessan Norrsken

Noterar att det brusar lite på diverse ryska möp-sajter angående leveranser av en ny foxhound-hybrid, och enligt det ryska militärindustriella komplexets husorgan vpk:s artikel från i augusti har fem stycken Mig-31 BM “Foxhound” levererats till Centrala Militärområdet, “Fem moderniserade jakt-intercept är operativa i TsVO”.

Flygning med Mig-31 i stratosfären, från aug 2020 tvzvezda.

Det är andra gången som Mig-31 genomgår modifiering efter millennieskiftet, förra gången genomfördes statliga acceptanstester(GSI) under 2008-2014 på ca 60-100 individer.
Moderniseringen är dels en “kapitalnij remont” och dels en modernisering. Det som uppgraderas är avionik och radarelektroniska system bla nämns att radarräckvidden ökar, samt förmågan att följa fler än 24 mål och bekämpa 7 mål samtidigt. Dessutom nämns att MFD LCD-displayer både hos kapten och styrman/operatör innebär att båda besättningsmedlemmar har samma lägesbild, styrman-operatör har dessutom tre stycken 6×8 ryska tum LCD-displayer (samma som i Mig-29 SMT) för presentation av bla navigering, taktiskt läge och radar samt eldledningsresurser. I media-artiklar talas om ökad förmåga till intercept och effektivitet.

Mig-31 har tidigare uppgraderats under åren till BM och detta är alltså den andra delen, kontraktet för jobbet undertecknades ifjol och resulterar i att alla operativa Mig-31 BM (ca 100 individer) genomgår “kapitalnij remont” och modernisering. Allt enligt artikel hos Interfaks jan 2019, “FörsvarsMin undertecknar nytt kontrakt på modernisering av Mig-31”. Sen finns 150 st Mig-31 i långtidsförvar men de kan bli aktuella för avskrivning enligt media.

Man kan fundera över hur djup moddningen är och om detta innebär att man borde kanske räkna upp beteckningen till Mig-31/41 (Mig-41 är annars benämningen på ett hysch-hysch-projekt).
Mig-31/41 “Foxhound” beskrivs i flera mediaartiklar som en överljudsjakt/interceptor (upp till Mach 3) avsedd för fjärrpatrullering, strid med höghöjdsspaningsresurser (flygplan, drönare och satelliter i LEO) samt bekämpning av kryssningsgrobotar och ballistiska robotar. Rävhundarna sägs uppträda i autonoma fyrgrupper där den fjärde leder de andra tre, som sin biologiske namne är den drivande och jagar gärna tillsammans. Hela parken ska vara klar till 2023.

Noterar att det i flera år av tvzvezda postas inslag på deras dutube-kanal om hur eminent Mig-31 kan uppträda och strida på höghöjd.

Tvzvezda okt 2018

Mig-31 på 21500 meters höjd, från 2017 tvzvezda.

//fini

Filed under: Uncategorized, , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: