Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Nytt startkomplex för tungbärare Angara-A5 på kosmodrom “Östlig”

Uppdatering, med 2 st dutubeklipp från jungfruskottet med Angara-A5 på Plesetsk dec 2014. Startplattan väl synlig och annat godis.

Roskosmos postade i början av november 2020 ett videoklipp angående progressen av bygget av ett moderniserat startkomplex för tungbäraren Angara-A5; som annars har startkomplex bla på gamla militära kosmodromen Plesetsk i nordvästra Ryssland, men kommer att få ett alternativt boende på kosmodrom “Östlig”, som ligger i Fjärran Östern.

Det nya startkomplexet består av fem block: centralbyggnaden, förvaringsområde för teknologisk utrustning, teknologiskt block för flytande syre och flytande kväve, startplattan och kommando-bunkerkomplex. Bygget påbörjades under 2019 och i slutet av 2023 planeras första skottet, kanske med tungbäraren Angara-A5, startkomplexet kommer att vara analog med den på Plesetsk fast modernare.

I närheten av kosmodromen ligger den stängda objektet(SATO) samhället Svobodnij-18 (Frihet-18, 1969-1990) dvs det lilla samhället om drygt 7000 pers som idag heter Tsiolkovskji, fram till 2015 Uglegorsk(grundat 1961 för service av robotdivisionen och dess kosmodrom Svobodnij).

Apropå namnbytet har att göra med satsningarna på att ersätta kosmodromen Bajkonur, som inte längre ligger i Ryska Federationen. Man har satsat under ett antal år; befolkningen i den stängda staden är under ökning dvs 7000+; de senaste tio åren ökat med 130 per/år(enligt ryska wikipedia). Och 2015 döpte man om den närbelägna staden Uglegorsk efter den ryska rymdpionjären Konstantin Eduardovitj Tsiolkovskij (rymdfartens fader och känd för hans magnus opus: “Utforskandet av världsrymden medelst reaktionsdrift” från 1903).

Postat på Roskosmos dutubekanal 5 nov 2020.

Första jungfruskottet med tungbärare Angara A5, från Plesetsk dec 2014.

“Tillbordsförning” av Angara-5, startplattan Plesetsk 22 dec 2014.

//fini

Filed under: Uncategorized, , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: