Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Ökad aktivitet på arktiska flygbaser längs efter Nordostpassagen

Noterar ett inslag i MÖP-showen “I Rysslands tjänst” från 14 februari som handlar om frambaseringen av Mig-31 BM “Foxhound” för patrulltjänst på Novaja Zemlja, närmare bestämt flygbasen Rogatjevo (Amderma-2 var det sovjetiska täcknamnet) som ligger nära bosättningen med samma namn Rogatjevo.

I programmet får piloten och chefen för 45:e Luftarmén och Nordflottans PVO frågan hur maskinen fungerar i arktiska förhållanden och maskinen uppträder bra enligt honom. Reportern Jelena Sivonen rapporterar att Mig-31 har en kraftfull radar som kan både se hypersoniska mål på hög höjd samt även kryssningsrobotar på extremt låg höjd.

Enligt engelska wikipedia användes basen för att hålla koll på SR-71 “Blackbird”, men den typen är pensionerad. Man kan undras över om det är norrskensprinsessan Aurora som färdas över firmamentet.

Huvudbasen för Mig-31:orna är Montjegorsk och tanken är enligt reportern Jelena Sivonen att man ska rotera över ett nät av arktiska flygbaser längs efter Nordostpassagen eller Norra Sjövägen som den också kallas. Nästa tjänstgöring blir flygbasen Nagurskoje på Franz-Josef-Land.

Rogatjevo är med sina drygt 650 invånare den andra största bosättningen på Nyland, den största är Belusja Guba med sin djuphamn och ca 2700 invånare. Rogatjevo anses vara en stödjepunkt för “Nordflottans förenade strategiska kommando” men ibland förekommer benämningen “Arktiska stridskrafterna”

Tipsar också om ett färskt inslag om LNG-tankers efter Nordostpassagen.

Inslaget börjar ca 07:49 och slutar ca 10:16.

Ett inslag om arktiska flygbaser längs Nordostpassagen/Norra sjövägen, från 14 feb 2021

En unik resa efter Nordostpassagen med isklassad LNG-tanker, upplagd 16 febr 2021.

//fini

Filed under: Uncategorized,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: