Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Militariserade gräsklippardrönare i autonomt samverkande svärmar

Det som gör mig mest fundersam vad gäller olika organisationer i allmänhet och synnerhet är att man sitter fast i gamla modeller och otillräckliga feedbackloopar in i dessa modeller. Man kan sammanfatta det hela som att man gör det man alltid gjort och får det man alltid fått. Ett annat sätt och se på det hela är att ställa sig frågan om man är bra eller inte, hur vet man det? ; mycket enkelt, när man slutat att förbättra sig är man inte ens bra längre och kanske helt irrelevant. Ute i näringslivet är det mesta självsanerande, “business is war” och fungerar inte din affärsidé träder Darwin in i bilden och du/din organisation förpassas till avdelningen dinosaurier; denna logik gäller dock inte vissa skattefinansierade organisationer, där kan man satsa på fel häst och kompensera fel riktning med högre fart. Sen när skiten träffat fläkten försöker man bara rädda skinnet på sin egna karriär.

Reflektera på nedanstående dutubeklipp om bla en drönarljusshow arrangerad av tekniska kompaniet tillhörande militära teknopolis (ERA) i ryska Anapa, som med en nyare algoritm får drönare att autonomt genomföra gruppuppgifter; och sen ljusshowen över Sankt Petersburg, men som vanligt är kineserna värst. Läs också artikeln om svävande robotgräsklippare från Huskvarna, och sen extrapolera den teknologiska utvecklingen 5år, 10 år och 15 år in i framtiden. Gör sen samma sak med din organisation och fundera sen om du känner lukten av dinosauriedynga eller om det känns glass och ballonger.

“Toto, I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore”.

Eller som jag brukar säga: man kan inte backa in i framtiden i en Trabant.

Liten ljusshow med nyare algoritm, 24 feb 2021.

Till minne av kriget, show med 2200 drönare Sankt Petersburg sept. 2020.

Ljusshow med ca 3000 drönare i Kina, 16 okt 2020.

//fini

Filed under: Uncategorized,

One Response

  1. Roger Klang says:

    Du, det är skillnad på att få flygande drönare att flyga i formation och att bygga in autonom AI i drönare som är kapabla att utföra autonoma uppdrag. Det är uppenbart att Kina och Ryssland har samverkat i sin utveckling av algoritmerna för drönarshower. Var säker på att USA kommer att hoppa på drönartåget vad gäller ljusshower. Jag tror inte ens att det är särskilt komplext. Svärmarna efterliknar antagligen fågelsvärmar och varje drönare behöver därför bara hålla ett öga på sina sju närmsta grannar, antingen med extremt korträckviddiga ultrakortvågsfrekvenser eller med sensorer. Det är inte svårt att göra anpassade algoritmer då. Sedan är det, att döma av de kinesiska teknikerna i filmen som hoppar och dansar av glädje över att deras arbete lyckades, ett minituöst arbete att programmera in de mönster som ska displayas för publiken. Men jag måste medge att det var häftiga jaw dropping uppvisningar av kineserna och ryssarna. Dock inte så tekniskt avancerat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: