Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Höghöjdsjaktgrupp på arktisk flygbas, DYR västra

Tvzvezda meddelar att marinflygets Mig-31BM tillhörande Stilla-havsflottan genomfört en övning i höghöjdsintercept (ca 20 km höjd) över polcirkeln i Nordöstra delen av Ryska Federationen. Från flygplatsens Anadyrs militära västra del lyfte ett antal Mig-31BM för att öva mot varandra i höghöjdsintercept av inkränktare samt simulera elektroniskt robotskott med långdistansjaktrobot.

Noterar att Anadyr Östra är den civila delen av flygplatsen Anadyr(Ugolnij) i autonoma området Tjuktien, enligt wikipedia har passagerarantalet stigit från ca 82.000 (2015) till strax över 100.000 (2020). Tjuktien har drygt 50.000 invånare. Tjuktiens största stad och center är Anadyr med drygt 14.000 invånare, på drygt 10 år har den lilla staden ökat med 4.000 pers.

Noterar2, att den militära delen byggdes för att tanka och ladda strategiskt bombflyg med kärnvapen, drygt 10 km utanför staden/flygplatsen Anadyr byggdes under 1950-talet ett förråd för kärnvapen “Portal”. Nuförtiden är Anadyr också sidobas för Tu-95 MS baserade på Engels samt även de vita svanarna.

Interfaks citerar chefen Stilla-havsflottan admiral Sergej Avakjants, i en artikel från 18 december 2020 “Ryska Federationens militär ombaserar till Tjuktien interceptjaktplan för kontroll av Arktis”

“Från 1 december har i jourtjänstgöring inträtt en grupp flygplan typ Mig-31 från flottans marinflyg”. Man påminns tydligt om regionens betydelse för Ryssland och därför utvecklas på Anadyr motsvarande infrastruktur, som tillåter våra styrkor utföra oavbruten jour av luftförsvarskaraktär.”

tvzvezda från 10 mars 2021

Vita svanar landar på Anadyr, upplagt 14 aug 2019

//fini

Filed under: Uncategorized, ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: