Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Radarspetsnaz

Det här med övervakning av luftrum, luftförsvar och luftläge kan man ägna en tanke åt. Ryssarna verkar ha dragit en hel del slutsatser av bla Jugoslavien, Irak, och Syrien. Teveprogrammet “Våennaja Prijåmka” hade i början av 2019 ett specialinslag avseende radarspetsnaz dvs de RadioTekniska Trupperna (RTV) och dess förmåga att bekämpa allt från små och stora drönare till ICBM:s och kryssningsrobotar.

NIIRT/VNIIRT presenteras också, NIIRT= Nisjegorods Forskningsinstitut för RadioTeknik. NIIRT har hållit på med radar sen 1946 och är numera en del av koncernen Alimaz-Antej, som sysslar med robotförsvar och luftförsvar. Man får också en inblick i tillverkning hos industrin och test på VNIIRTS provningsområde i Vladimirs län.

I programmet presenteras fyra stycken högmobila radarstationssystem (terränglastbilar som bärare) RLS Neba-M, RLS Podlet-M (K1-varant från 2010, M=Moderniserad 2018), RLS Gamma- C1T och RLS Kasta. Noterar att tex Podlet-M Och Gamma-S1T (DE-tidigare modell) grupperar på ca 20 minuter och är av typen AESA.

Enligt programmet har Podlet-M en räckvidd på 30.000 meter i längd och 20.000 meter i höjd samt förmågan att klara av 250 mål samtidigt. Gamma-S1T har något längre räckvidd avseende längd och höjd (40.000m/25.000 m). Gamma kan fungera automatiskt med all personal i vila/strid. Systemet transporteras på 4-5 Kamaz 8×8, grupperingstid 20 min.

Nebo-M levererades till stridskrafterna 2012 och är ett radarkomplex bestående av tre stycken modifierade radarstationer Gamma-S1 RLS64I6 (centimeter), RLS Protivnik-G (decimeter) och RLS Nebo-SVU (meter). Under 2017 dök Nebo-M upp i Centrala Militärområdet. Grupperingstid 30 minuter.

Mer om Kasta på engelska wikipedia.

En kul grej är provskott med laser mot filmteamets egna inköpta kommersiella minidrönare, ses ca 0545-0615 in i inslaget.

Hela programmet om 38 minuter.

Urklipp(3 min) ur programmet som visar Gamma.
Kompilering ur programmet som visar Gamma S1T, Podlet-M och Kasta-M till musik.

//fini

Filed under: Uncategorized, , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: