Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Dags att vakna nu, även Bill och Bull.

Jag upphör aldrig att förvånas över de höga herrarna och damerna i Stockholm. Ideligen hittar det på en massa förtret för folk ute i provinserna i allmänhet och för Sverige i synnerhet. Är det inte pumplagen eller inköp av föråldrade luftvärnsystem så bråkar man i Riksdagen om vem som ska toppstyra nationen. Ett Rike som ligger för fäfot sen minst tjugo år. Ett Rike vars kraftförsörjning försummas och där det viktiga skogsbruket ses som en belastning och där gruvor inte kan startas för då bråkar miljöskadepartiet. Rikets ekonomi och säkerhet skadas av ren och skär oförståelse och okunskap och maktkamp. Det verkar som hela Sverige kretsar i kring ett svart hål av inkompetens, vilket inte förvånar då effekterna av reduceringen av tjänstemanna-ansvaret och tjänstefel sen länge förlamat administrationen. Sverige har kommit en lång väg från Axel Oxenstierna och att land ska med lag byggas. Och framförallt det gamla ordspråket att vill du ha fred rusta för krig, tycks vara nått som gäller andra men inte oss.

Okej, jag tar i men jag blir trött och less när tex marinchefen går ut och beskriver Ryssland som ett hot och beskriver utvecklingen i östra Ukraina och på Krim som oacceptabel. Denna totala oförståelse för Rysslands historia och bristen på insikt om fundamentet för Ryska Federationen stavas “nationell säkerhet” är frapperande. Det dags att de höga herrarna och damerna i Stockholm att sluta slicka varandras karriärer och andra mindre ädla kroppsdelar. Det är allvar nu, dags att vakna.


Finnarna hade stake nog att bjuda in sin granne till samtal, medan Sverige sätter sig på höga hästar och spelar svårfångad. Vi nordbor har en unik position att nå Ryssland, men jag misstänker att folket i Stockholm tror att dom bor i Milano, eller åtminstone Bryssel. Och att Cappuccino är bättre än kokkaffe, och att rödvin är bättre än brännvin. Men surprise!! Sverige ligger där det ligger och Ryssland ligger där det alltid legat.

En kuggfråga, hur många ryssar stupade i Andra Världskriget? ;
Enligt rysk historieskrivning förlorade man totalt 27 miljoner människor. Och rent historiskt har Ryssland invaderats av litauer, polacker, svenskar, tyskar, fransmän, mongoler mfl. Fundamentet för Ryssland är “nationell säkerhet“. Hur svårt ska det va!!

I Ryssland äcklas man över dubbelmoralen i Väst, och då går det inte att svepande tala om hotet från Ryssland.

Och sen kan man alltid fundera över inskriptionen över Kungsporten på Suomenlinna, nått i stil med stå här på egen botten och lita icke på främmande hjälp.” Mannerheim kan berätta hur det gick.

Ryssland är ett annat Europa.

“Slavisk himmel”

Filed under: Uncategorized

4 Responses

 1. Roger Klang says:

  Du är inte precis typen som vräker dina politiska åskådningar över folk, så du är berättigad till det här inlägget. Men exakt vad betyder det. Ryssland bra? Eller Ryssland dåligt? Eller Ryssland Ryssland? Vinner vi eller vinner vi inte ett krig mot Ryssland på svensk mark? Säger du “inte” så riskerar du att bli kallad en defaitist.

  • brezjnev says:

   Det är som “ryska posten”, du vet “hand”, “klapp”, famn” eller “kyss”. Deltagarna gör leken, det kan vara “bra”, det kan
   vara “dåligt” eller “både-och” eller “varken-eller”. Lite som Rochefoucauld.

   • Roger Klang says:

    Förvånansvärt vagt från en militär analytiker som du. Men du verkar vara mer av en rapportör än en analytiker, stämmer det?

   • brezjnev says:

    Jag försöker bara vara belevad och civiliserad då dina frågor är väldigt kategoriska. Mitt svar är helt enkelt ett försök att säga “som man ropar får man svar”. Det är otroligt viktigt att ställa rätt frågor för annars får man inte rätt svar. Och visst jag rapporterar men jag utgår ifrån att folk har egen hjärna att “connect-the-dots” för sitt perspektiv.
    Ingen gillar att bli skriven på näsan. Förutom alltför många höga herrar och damer i Stockholm som inte orkar tänka då blivit helt institutionaliserade av sin tjänstgöring. Och institutionaliserade klarar inte av för mycket gråzon och flexibilitet, de vill ha enkla och kategoriska lösningar, även om det är obsoleta i samma ögonblick de får dom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: