Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Björnligan i farten igen, nu med X-555:or?!!

RIA Novosti meddelar att under måndagen informerade den officiella representanten från Ryska Federationens försvarsministerium, överste Vladimir Drik, att ryska fjärrflyget genomfört patrullering över neutralt vatten nära Aleuterna. Drik citeras:

“Två strategiska raketbärare Tu-95MS, som lyft från flygbasen “Ukrainka” (Amur län), har lyckosamt uppfyllt uppgifter efter planen om luftpatrullering från flygfält. Den totala längden på flygningen var omkring 17 timmar.”

“Besättningen på Tu-95 MS fick erfarenhet av att utföra flygning över omärkta områden, och utförde lufttankning från tankflygplan Il-78.”

I artikeln “Raketbärare från VVS…” nämns att de två Tu-95MS under delar av flygningen eskorterades av Su-27:or.

Tu-95 MS kan bära 6 till 16 kryssningsmissiler av typ X-55, i bombutrymmet finns ett par “trum-magasin”. Den senaste medlemmen i X-55-familjen är X-555, utrustad med en konventionell stridsspets på 350 kg. X-555 finns i tjänst sen 2004, “Kryssningsmissil…”, och är egentligen en kraftigt moderniserad X-55. Räckvidden på X-555 är 500 mil. För övrigt kan noteras att Ryska Federationen har ett 60-tal Tu-95MS i drift.

01:45-03:25 in i den här ryska dokumentären om Tu-95MS dyker ett gäng X-55:or upp, bl.a. syns “laddningen” in i bombutrymmet.
“Russian film on Tu-95MS”.

Sen finns en kul rysk dokumentär om en två-dagarsövning involverande Tu-95MS från 2006.
“Russian bombers on exercise”.

Rysk språklektion: kryssningsmissilen heter inte X-555 utan X-555, dvs bokstaven “X” i det ryska alfabetet som har ljudvärdet “cha” (ungefär som början på ordet charkuteri). Namnet Alexander skrivs med bokstavskombinationen k+s på ryska, vilket också funkar på svenska, Aleksander.

Filed under: Ryssland, VVS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: