Brezjnev's Blog

Icon

Just another WordPress.com site

Punkrock på Flottans dag

Om man gillar militära orkestrar och örlogsfartyg finns två trevliga inslag på “dutube”. Visserligen från Västra Militärområdet och dess firande av Flottans dag i Sankt Petersburg, Leningrads län. Musiken som orkestern spelar är från två av Sovjetunionen/Ryssands mest populära/framgångsrika grupper, “Sektor Gaza” och “Kino”. Gott så, det är klart att “flottans gossar” vill spela skön musik, men allt blir väldigt dubbelbottnat eller ska vi säga flerbottnat. Detta eftersom grupperna/bandmedlemmarna ifråga bl.a. är känd för sin punkrock men också känd för sin systemkritik av bl.a. Sovjetunionen. Vidare för att de har västliga influenser av punkrock men också folkliga traditionella influenser. Grupperna/bandmedlemmar verkade redan på 1980-talet och i den famösa perioden 1985-1995 och är från början underground.
“Sektor Gaza” anspelar på den tunga gas-industrin i Voronezh med omnejd och känd för hits som “Dimma”, “Skräckens natt”, Dags att åka hem” m.fl. “Kino” har sitt främsta anslag i den kända frontmannen Viktor Tsoi och låtar som “God natt”, “Göken”, “Blodgrupp”, “Krig”, “Förändring”. Tsoi var allt från regimkritisk poet till skådespelare och rockmusiker. Han dog alltför ung i en bilolycka utanför Riga 15 augusti 1990. Han hyllas än idag och kopplas även ihop med soldatens liv och umbäranden.

“Förändring ! krävs av våra hjärtan,
Förändring ! krävs av våra ögon,
I våra skratt och i våra tårar, och i veners pulsslag,
Förändring ! Vi väntar på Förändringen!”

Refrängen ur “Förändring” från skivan “Den siste hjälten”, Moroz Records 1989.

Militärorkester framför “Göken” på Flottans dag i Petersburg juli 2022.

“Än är sången lite nedskriven ?
Göken berätta, sjung !
I staden min eller på ensliga landsbygden ?
För stenarna eller brinnande stjärnor, stjärnor ?


Min sol, snegla på mig.
Min hand vänds till näve.
Och om krut, ge eld !
Se där !

Vad händer i ensamhetens spår ?
Starka och tappra sinnen tjänade i striden, på fältet.
Vad litet som finns kvar i minnets ljus….
Ur “Göken” från “Svarta albumet” 1990.

Man kan fundera över låtvalen i de två videoklippen, “Dimma”/”Dags att åka hem” och “Göken”. Men med tanke på musikgruppernas bakgrund kan man fundera lite på vad man egentligen menar, både utåt och inåt. Både framåt och bakåt. Man kanske inte ska dra alltför långtgående slutsatser. Man skulle kunna tolka det hela som ett musikaliskt frieri till folket och alla familjer med anhöriga som tjänar i flottan. Men man kan också tolka låtvalet, nån har trots allt satt ihop programmet, som både vågat och djärvt. Det hela skulle kunna ses som kritik från den gamla kejserliga huvudstaden till uppkomlingarna i Moskva. Det var trots allt Peter den Store och hans Petersburg som blev navet i Ryska Flottans omvandling från flodflotta till att näpsa svenskarnas “mare nostrum” vid Hangö. Man skulle alltså kunna skönja en viss systemkritik i det hela. Men å andra sidan skulle låtvalet lika väl handla om hyckleriet i Sovjetunionen, som en föregångare till nutidens hyckleri i Väst. Å ena sida står man i Väst för yttrandefrihet och demokrati men man köper gladeligen olja från religiösa diktaturer i Mellanöstern. Man klagar på ofrihet i Ryssland men har utmärkta handelsrelationer med “Mittens Rike”. Och und so weiter.

“Allt var bra, allt var lättsamt,
Men nu med snaran runt halsen,
Solens eld, atmosfärens brynja,
Ogenomtränglig, fast i dimmman.


Och dödens månad, knappt ljus på resan,
Och stjärnorna läggs på bröstet – kan inte andas,
Och luften är giftig, som kvicksilver, kan omöjligt vända, omöjligt fly,
Ingen kan möta oss på resan i denna dimma…
Ur “Dimma”, Sektor Gaza 1996.

Militärorkster spelar på Flottans dag juli 2022 i Piter.


Eller blir det lite lagomt bysantiskt av det hela, lite av alltihop. En skön skål rysk kålsoppa som smakar och värmer beroende på vart och vem som smakar och smaksätter den. Det intressanta är den mentala dynamiken hos människorna som styr och ställer. De är trots allt människor som oss, med logik, motiv och känslor. Lika fullkomligt ofullkomliga som oss själva. Många av dagens makthavare i olika institutioner i Ryska Federationen var unga på 1980-talet. Frågan är “bara” perspektivet och “känslan” för perspektivet.

Vad en svensk motsvarighet till “Kino” och “Sektor Gaza” i ett liknande sammanhang typ Flottans dag i Göteborg 2022, skulle kunna vara nån form av fusion mellan “Eddie Medusa”/”Ebba Grön” samt låtarna “Någonstans i Sverige”/ “Blå baskrar” i ljuset av Midsommarkrisen 1941″ plus nedskjutningen av DC-3:an/Catalina:n plus diverse ubåtsjakter i Hårsfjärden/Hanöbukten/Töre/Sundsvall. Eller ska man dra till med Sabaton och lite andra grejer. Nu blev det inte lite anakronistiskt och känslomässigt svårt att “tajma” rätt både historiskt, musikaliskt och samhällsmässigt, men man kanske får en känsla och bjussar på det.
Eller ska man bara köra “Rymdimperiet” rakt av ?

//Tsoi never left the building

P.S
Den uppmärksamme noterar också att orkestern spelar bl.a. på pansarkryssaren “Aurora”, fartyget som avfyrade kanonskottet för ryska revolutionen 1917 i huvudstaden Sankt Petersburg. Glöm inte heller att “Aurora” var en av de överlevande örlogsfartygen från Slaget vid Tsushima 1905. Återigen dubbla bottnar.
D.S

Filed under: Uncategorized, , , ,

Leave a comment